Maskavas piparkūkas

Mīklu pagatavo plaucējot. Sviestu uzkarsē, piejauc medu,  sasmalcinātas garšvielas, iekuļ pusi no miltiem, kamēr atlec no trauka malām; tad atdzesē, pieliek sakultu olu un pieber pārējos miltus; sodu šķīdina ar citronskābi vai etiķskābi skābinātā ūdenī, ko pielej mīklai un mīca, kamēr tā kļūst gluda un spīdīga. Mīklu atdzesē, plāni izveltnē, izspiež ar veidnītēm un, ja vēlas, pārziež ar sakultu olu. Cep mēreni karstā cepeškrāsnī.

2 glāzes medus, 2 glāzes kviešu miltu, 2 glāzes rudzu miltu, 4 olas, 1 tējkaroti dzeramās sodas.

Medus piparkūkas I

Mīklu pagatavo plaucējot. Sviestu uzvāra,  piejauc medu, sasmalcinātas garšvielas, pieber pusi miltu un kuļ līdz masa atlec no katla malām, atdzesē. Pieliek sakultu olu un pārējos miltus, sodu šķīdina skābinātā ūdenī (citronskābe, etiķskābe), pievieno mīklai un mīca, līdz tā kļūst gluda un spīdīga. Atdzesētu plāni izveltnē, izspiež ar veidnēm, sagriež ar mīklas ritenīti vai nazi, liek uz apziestas plāts, var pārziest ar sakultu olu, cep lielā karstumā.

*Piparkūku garšvielas: sāls, krustnagliņas, kanēlis, ingvers, anīss, koriandrs, kardamons, muskatrieksts, baltie pipari, paprika (samalta pulverī), rūgtās mandeles, rīvēta citrona vai apelsīna miziņa.

100 g medus, 400 g kviešu miltu, 1 ola, 50 g sviesta, margarīna vai tauku, ceturtā daļā tējkarotes sodas, 1 tējkarote piparkūku garšvielu *

Medus piparkūkas II

Medu ar cukuru uzvāra, pieliek sviestu, garšvielas, sīki sakapātus riekstus vai mandeles, citrona miziņas, rumu vai konjaku, dedzināto cukuru un kopā ar sodu izsijātus miltu. Mīklu ātri samīca, ļauj nostāvēties. Veltnē plānā kārtā un cep spiestas figūriņas.

Dedzinātā cukura pagatavošana: ņem pāris ēdamkarotes cukura un mazliet ūdens, karsē uz tīras pannas, līdz cukurs izkusis un kļuvis tumši brūns.

500 g medus, 500 g cukura, 100 g riekstu vai mandeļu, 200 g sviesta, 20 g ruma vai konjaka, citrona vai apelsīna miziņas, 3 līdz 4 ēdamkarotes dedzinātā cukura, 1 ēdamkarote piparkūku garšvielu maisījuma, 2 tējkarotes sodas, milti pēc vajadzības (apmēram 1 kg).

Mīkstās piparkūkas

Saputo sviestu,  olas dzeltenumu ar cukuru. Sajauktai masai pielej uzvārītu medu,  garšvielas,  sodu. Piejauc 6 glāzes kviešu miltu un pusstundu klapē. Tad,  viegli maisot,  pieliek sašūmētus olu baltumus. Tā sagatavotu mīklu cepšanai vēl nosmērē ar olu. Cep mērenā siltumā. Atdzisušu kūku sadala gabaliņos.

400 g medus, 400 g sviesta, pusglāze cukura, 1 tējkarote kanēļa, pustējkarote krustnagliņu, 1 tējkarote sodas, 6 glāzes kviešu miltu.

Piparkūkas

Medu, sviestu un cukuru uzvāra. Vārošai masai pieliek sasmalcinātas garšvielas, piemīca pusi miltu. Mīklu labi izklapē. Remdenā ūdenī izkausē briežraga sāli un potašu un pielej mīklai. Vēl pieber miltus un mīklu samīca. Tad noliek siltā vietā. Otrā dienā mīklu izrullē, izspiež figūras un pārsmērē ar olu. Pārkaisa ar mandelēm un cep mērenā siltumā.

400 g medus, 200 g sviesta, 200 g cukura, 800 g kviešu miltu, 8 g briežraga sāls, 5 g potašas, 1 karote koriandra, 10 pipari un 10 krustnagliņas, 1 ola, 50 g mandeļu, pomeranča mizas.