Bišu dūriens
Mīklai:
|
Glazūrai:
|
Krēmam:
|
Pagatavošana:
- Vispirms sāk ar mīklas pagatavošanu. Lielā bļodā ber miltus un izveido bedrīti vidū, ieber sauso raugu, šķipsnu cukura un uzsildītu pienu. Atļauj tam visam pastāvēt pāris minūtes, lai raugs aktivizētos. Pēc tam pievieno sviestu, olu un atlikušo cukuru. Kārtīgi visu maisa mikserī vai ar roku, vismaz 10 minūtes, līdz izveidojas viendabīga mīklas masa. Pēc tam uzklāj tīru dvielīti un liek siltā vietā raudzēties vismaz uz stundu.
- Gatavojam glazūru. Katliņā liek cukuru, sviestu, medu un vaniļas cukuru un karsē līdz viendabīgai masai, pēc tam pievieno mandeļu skaidiņas, kārtīgi apmaisa un liek atdzesēties.
- Gatavojam krēmu. Katliņā silda pienu ar cukuru. Kamēr piens uzkarst, saputo olas ar miltiem un vaniļas cukuru, pēc tam karsto pienu strūkliņā pievieno masai. Ūdens peldē maisot karsē, līdz krēms sabiezējis. Atdzesē. Kad krēms atdzisis, tam pieputo klāt sviestu, līdz masa ir gaisīga un gaiša.
- Ieslēdz krāsni 175 grādu temperatūrā. Uzraudzēto mīklu liek cepamformā (mēs izmantojām 20 cm Ø), izlīdzina un pa virsu liek iepriekš sagatavoto mandeļu glazūru, atstāj uz kādām 15 minūtēm vēlreiz uzraudzēties un šauj krāsnī 175 grādos uz 25 minūtēm, iesakām cept no augšas un apakšas ar ventilatoru.
- Kad kūka izcepusies un pilnībā atdzisusi, pārgriež to uz pusēm horizontāli, lai iegūtu divas ripas. Uzmanīgi iesmērē pagatavoto krēmu un liek virsū augšējo kūkas daļu, nedaudz uzspiež un atstāj ievilkties.
- Voilà un gatavs!
Citronu torte
Saputotus olu baltumus maisot apvieno ar dzeltenumiem, medu un miltiem, pievieno citronu sulu un sarīvētu citrona mizu. Mīklu ieliek formā, kas ieziesta ar sviestu un cep.
- 1 glāze kviešu miltu,
- 1 glāze medus,
- 5 olas,
- citrons,
- nedaudz sāls.
Kūciņas pie tējas
Cukuru sajauc ar miltiem un ingveru, sviestu saberž baltu, sodu sajauc ar siltu ūdeni un pievieno medum. Iemīca mīklu, izrullē to 5 mm biezā kārtā, sagriež nelielās porcijās un cep 20 līdz 25 minūtes mērenā temperatūrā.
- 600 g medus,
- 1400 g miltu,
- 200 g sviesta,
- 200 g cukura,
- puse muskatrieksta,
- 1 ēdamkarote ingvera,
- 1 tējkarote sodas.
Kūka "Bites dzēliens"
Mīklu sajauc ar kanēli, vidū veido bedrīti un iejauc raugu ar pienu, medu un nelieludaudzumu miltu. Ieraugam ļauj uzrūgt 15 minūtes. Pievieno sviestu un samīca mīklu. Mīklu izveltnē un liek uz cepešplāts, kas ieziesta ar sviestu un 15 minūtes patur. Mandeļu skaidas sajauc ar medu un sviestu, sasilda un pārziež ar to mīklu. Cepeškrāsnī sasilda līdz 220 grādiem. Pīrāgu cep 25 minūtes. Medu uzkarsē. Pienu ar cieti un vaniļu labi sajauc, pievieno medu, uzvāra, ļauj atdzist un, nepārtraukti maisot, pa ēdamkarotei pakāpeniski pievieno sviestu. Pīrāgu sadala 4 daļās, pēc tam katru daļu sadala 2 plāksnēs, apakšējo plāksni pārsedz ar virsējo plāksni.
Mīklai:
- 600 g rupja maluma kviešu miltu,
- 50 g sojas miltu,
- pustējkarote malta kanēļa,
- 42 g rauga,
- 3/8 litra piena,
- 50 g šķidra medus,
- 50 g mīksta sviesta.
Mandeļu garoziņai:
- 200 g šķeltu mandeļu,
- 200 g medus,
- 100 g sviesta.
Krēmam:
- 75 g medus,
- puslitra piena,
- 40 g kukurūzas cietes,
- pustējkarote maltas vaniļas,
- 250 g mīksta sviesta
Medus biskvīts I
Olu dzeltenumus sajauc ar medu, piejauc miltus, kuri izsijāti kopā ar cepamo pulveri, pēdīgi piejauc stipri saputotus olu baltumus, liek sagatavotā formā, cep gatavu. Garnē pēc patikas.
- 5 olas,
- 100 g kviešu miltu,
- 100 g medus,
- pustējkarote cepamā pulvera.
Medus biskvīts II
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru un sviestu, pievienojot sasmalcinātos riekstus vai mandeles, pieliek medu, krējumu un miltus, labi visu samīcot, beigās pievieno briežraga sāli, izrullē. Sagatavo formu un cep mērenā siltumā gaiši brūnus.
- 300 g medus,
- 3 olu dzeltenumi,
- 100 g cukura,
- 50 g sasmalcinātu riekstu,
- 3 karotes salda krējuma,
- 100 g sviesta,
- 500 g kviešu miltu,
- pustējkarote briežraga sāls.
Medus biskvīts III
Olu dzeltenumus saputo ar medu. Labi sakultai masai pieber miltus, sajauktus ar cepamo pulveri. Olu baltumus saputo stingrās putās un viegli iecilā masā. Mīklu liek formā un cep mērenā siltumā.
- 10 olas,
- 100 g medus,
- 200 g miltu,
- 1 tējkarote cepamā pulvera.
Medus gredzentiņi
Sviestu saputo ar medu un cukuru, pa vienai pievieno olas, krējumu, miltus ar cepamo pulveri un visu labi samaisa. Masu ar konditorejas pildni saspiež uz plāts gredzentiņu veidā un cep līdz gaiši brūnai nokrāsai.
- 1 glāze medus,
- 1 glāze cukura,
- pusglāze krējuma,
- 2 tējkarotes cepamā pulvera,
- 2 olas,
- 700 līdz 800 g miltu,
- 1 tējkarote koriandra,
- 1 tējkarote kanēļa.
Medus kremotartara kūkas
Visu krietni samīca un izformē figūriņas. Cep cepeškrāsnī ātrā siltumā.
- 1 glāze labi bieza krējuma,
- 1 glāze kausēta bezsāls sviesta,
- 2 glāzes medus,
- 3 glāzes kartupeļu miltu,
- 3 glāzes kviešu miltu,
- 1 tējkarote sodas,
- 1 tējkarote kremotartara.
Medus maizīte I
Raugu atšķaida ar 2 ēdamkarotēm remdena ūdens, iemaisa 1 ēdamkaroti kviešu miltu un ļauj siltumā uzrūgt. Sviestu kopā ar olu saputo. Medu sakarsē, iekuļ pusi no miltiem, atdzesē, saputo sviestu ar olu un pievieno sasmalcinātus riekstus un uzrūgušu ieraugu, izkausē potašu, pārējos miltus pievieno un labi mīklu saklapē. Samīcīto mīklu salej sagatavotā formā, pārsmērē ar olu un pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem. Cep mērenā siltumā.
- 400 g medus,
- 200 g riekstu,
- 75 g sviesta,
- 1 ola,
- 400 līdz 500 g kviešu miltu,
- 20 g rauga,
- 1 tējkarote potašas,
- cukurs pēc garšas.
Medus maizīte II
Uzvāra medu, sīrupu un sviestu, pieliek pusglāzi sabrūnināta cukura, kuru atšķaida ar ūdeni. Karstā šķidrumā iekuļ pusi no miltiem, pielej uzkarsētu pienu vai saldu krējumu, labi sakuļ. Atdzesētai mīklai pievieno saputotus olu dzeltenumus ar pārējo cukuru, sasmalcinātu anīsu, sakapātus riekstus un sodu. Mīklu labi samīca. Sagatavo formu, kurā ieliek mīklu un virskārtu pārlej ar sakapātiem riekstiem. Cep mērenā siltumā.
- 1 glāze medus,
- 1 glāze sīrupa,
- 4 olas dzeltenumi,
- 1,5glāzes cukura,
- 100 g sviesta,
- 1 glāze salda krējuma,
- 3 glāzes kviešu miltu,
- 1 tējkarote sodas,
- pēc garšas anīss un rieksti.
Medus maizīte III
Medu vāra uz lēnas uguns tik ilgi, kamēr medus piliens, no karotes lejot, paliek apaļš stāvot. Atdzisušā medū ieber kviešu miltus un 2 tējkarotes smalki saberztu koriandru. Mīca tik ilgi, kamēr mīkla sāk spīdēt. Tad mīklu noliek aukstā vietā un glabā 2 līdz 3 nedēļas. Saziedējušo mīklu ar bļodu ieliek vāroša ūdenī un drusku atmiekšķē. Samaisa potašu ar 2 līdz 3 ēdamkarotēm remdena ūdens un pielej mīklai. Tad stipri samīca un iepilda garenās sagatavotās formās. Apsmērē ar olu un cep mērenā karstumā 1 stundu.
- 1 kg medus,
- 400 g kviešu miltu,
- 400 g bīdelētu rudzu miltu,
- 2 tējkarotes koriandra,
- 30 g potašas,
- 1 ola.
Medus maizīte IV
Sagatavo rauga mīklu, izlietojot pusi no miltiem, uzraudzē, saputo olu dzeltenumus ar medu, pieliek sviestu un pusi atlikušo miltu, labi samīca un izrullē. Kad mīkla atkal norūgusi, izformē maizītes, vienreiz vēl uzraudzē, pārsmērē ar olu un cep.
- 100 g medus,
- 50 g sviesta,
- 2 olu dzeltenumi,
- 20 g rauga,
- 1 glāze piena,
- 600 g miltu,
- sāls.
Medus plācenis
Pienu, sviestu (margarīnu vai taukus), sāli un cukuru sasilda, pieber miltus, labi samīca, pievieno uzraudzēto raugu. Mīklai jābūt mīkstākai nekā parastai maizes mīklai, to uzraudzē, liek uz apziestas apaļās pannas apmēram 1 cm biezumā, izveidojot augstākas malas un vēlreiz uzraudzējot. Virsū uzlej šādi sagatavotu masu: medu ar sviestu uzkarsē, mazliet atdzesē, sajauc ar sakultām olām un sasmalcinātiem riekstu kodoliem. Cep vidēji karstā krāsnī gaiši brūnu. Medus plācenis kā garšas, tā izskata ziņā ieņem goda vietu un mūsu tautā jau sen pazīstams.
Mīklai:
- 350 līdz 400 g rupju kviešu miltu,
- 1 glāze piena,
- 75 g sviesta,
- 50 g cukura,
- puspaciņa rauga,
- ceturtā daļa tējkarotes sāls.
Virsai:
- 150 g medus,
- 150 g sviesta,
- 200 g riekstu kodolu,
- 2 olas.
Medus torte
Sviestu sajauc ar cukuru un, pakāpeniski pievienojot olas, puto, līdz cukurs izšķīst. Masai pieliek raugu un izsijātus miltus, liek siltumā uz vienu stundu, lai mīkla uzrūgtu. Pēc tam piejauc uzsildīto medu, sasmalcinātus riekstus un sagrieztumarmelādi. Mīklu liek formā, kas ieziesta ar sviestu, un ļauj vēlreiz uzrūgt. Cep vidēji karstā cepeškrāsnī, līdz torte kļūst brūna. Atdzisušo torti sagriež gabalos un apkaisa ar pūdercukuru.
- 300 līdz 400 g kviešu miltu,
- 50 g medus,
- 50 g cukura,
- 100 g sviesta,
- 2 vai 3 olas,
- 25 g riekstu,
- 50 g marmelādes,
- 50 g rauga.
Medus torte ar medus krēmu
Sviestu, cukuru, medu un olas saputo, piejauc krējumu un miltus ar cepamo pulveri, visu sajauc. Sadala 2 vai 3 daļās un cep. Atdzesē un grezno ar krēmu.
Krēms: pienu ar ingveru uzvāra, olas saputo ar cukuru, ielej vārošu pienu un, nepārtraukti maisot, uzvāra. Noņem no uguns, pieliek medu, labi saputo un pēc atdzesēšanas sajauc ar sviestu.
- 200 g medus,
- 100 g sviesta,
- 50 g cukura,
- 2 olas,
- 3 ēdamkarotes krējuma,
- 400 līdz 500 g miltu,
- 1 tējkarote cepamā pulvera,
- 1 tējkarote malta kanēļa.
Krēmam:
- 200 g medus,
- 2 olas,
- 2 glāzes piena,
- 70 g cukura,
- pustējkarote ingvera,
- 3 līdz 4 karotes miltu,
- 200 g sviesta.
Sklandu rausis jeb dižrausis
Rudzu miltus sastrādā ar sīkās piciņās saplucinātu taukvielu. Ūdenim pievieno naža galu sāls, pa daļām lej klāŧ miltiem un taukvielai un visu sastrādā gludā pastingrā mīklā. Šo mīklu izveltnē 0,5 cm biezā plāksnē. Ar tējas glāzi izspiež apaļus cepumus,un, maliņas krokojot, uzliec tās apmēram 1 cm augstu. Pārliek ar sagatavotu kartupeļu masu, virs tās liek sagatavotu burkānu masu, cep vidējā siltumā, kamēr mīkla sausa.
Masas sagatavošana:
a) vārītus kartupeļus izspiež caur kartupeļu spiedi, pievieno sakultu olu, sāli, labu skābu krējumu un izkausētu taukvielu, visu sastrādā,
b) novārītus burkānus sarīvē, pievieno izkausētu medu, sakultu olu, krējumu, izkausētu taukvielu un sastrādā; ja vajadzīgs, pievieno miltus.
Sklandu rausis labi garšo ar saldu pienu un medu. Tā pamatmīklu var sagatavot arī bez aizdara.
Pamatmīklai:
- 200 g rudzu miltu,
- pusglāze ūdens,
- sāls,
- 25 g taukvielas.
Kartupeļu masai:
- 250 g vārītu kartupeļu,
- 1 ola,
- 25 g krējuma,
- 25 g taukvielas.
Burkānu masai:
- 250 g vārītu burkānu,
- 50 g medus,
- 1 ola,
- 25 g taukvielas,
- 25 g krējuma,
- milti pēc vajadzības.
Smalkās medus kūciņas
Medu ar cukuru uzvāra un pievieno ar garšvielām sajauktus miltus. Lēni mīcot, pievieno olas, cepamo pulveri, sāli un visu labi samīca. Mīklu izrullē pirksta biezumā, liek uz pannas, kas ieziesta ar taukvielām, un cep lielā karstumā 20 līdz 30 minūtes. Gatavas sagriež šaurās strēmelēs un pārklāj ar cukura glazūru.
- 500 g medus,
- 1 kg miltu,
- 375 g cukura,
- 5 graudiņi kardamona,
- 15 g kanēļa,
- 5 g muskatrieksta,
- 70 g mandeļu,
- 10 g rūgto mandeļu,
- 2 olas,
- 100 g iecukurotu apelsīna miziņu,
- 1 ēdamkarote kakao,
- 2 tējkarotes cepamā pulvera,
- sāls.
Torte "Balžekas"
Medu, sviestu un olas liek emaljētā traukā ūdens peldē, labi sajauc, pieliek ar etiķī dzēstu sodu un miltus, iemīca mīklu, lai tā neliptu pie rokām, sadala 7 līdz 10 vienādās daļās un atstāj istabā uz 4 stundām vai liek ledusskapī uz 2 stundām.
Katru daļu izrullē un cep uz plāts mērenā karstumā. Vēl karstam plācenim apgriež malas, uzliekot šķīvi. Kad plācenis atdzisis, katru apziež ar krēmu, saliekot vienu uz otra. Tortes virsmu apkaisa ar drupatām, kas rodas no plāceņu atgriezumiem, rotā ar sasmalcinātiem riekstiem, šokolādi utt. Krēmam krējumu saputo ar cukuru un pieliek želatīnu, kas mērcēts ūdenī 2 stundas, uzsilda, pievieno krējumu un gaida, līdz masa kļūst lipīga. Tad torti liek vēsumā (ledusskapī) līdz nākamajai dienai. Tā ir maiga un ļoti garšīga. Paredzēta 8 līdz 10 cilvēkiem.
- 3 glāzes miltu,
- 150 g medus,
- 4 olas,
- 150 g sviesta,
- 1 glāze cukura,
- 1 tējkarote sodas.
Krēmam:
- 1 kg krējuma,
- 1 glāze cukura,
- 2 ēdamkarotes želatīna,
- 1 glāze auksta ūdens.
Tumšās kūciņas
Šokolādi izkausē un atdzesē. To var izdarīt arī mikroviļņu krāsnī, uz 1 minūti ieliekot viskarstākajā režīmā. Ar mikseri saputo sviestu, medu, ūdeni, olas, miltus, brūno cukuru un šokolādi, labi sajauc visas sastāvdaļas. Mīklu liek ietaukotā un izklātā kantainā veidnē, cep 30 līdz 35 minūtes 180 grādu temperatūrā (gatavību pārbauda ar koka skaliņu). Piecas minūtes patur veidnē, tad no tās izņem un atdzesē pilnīgi. Pārkaisa ar pūdercukuru un sagriež gabaliņos.
- 155 g mīksta sviesta,
- 170 g uzsildīta medus,
- 4 tējkarotes ūdens,
- 2 viegli saputotas olas,
- 220 g izsijātu miltu ar cepamo pulveri (2 tējkarotes)
- 100 g brūnā cukura,
- 125 g tumšas šokolādes,
- izsijāts pūdercukurs.
Vienkārša torte
Medu ar sviestu saberž, pievieno olu dzeltenumus, labi saputo, pieber ar kanēli un sāli, izsijātus miltus, ūdenī izšķīdinātu sodu. Mīklai pieliek saputotus olu baltumus. Cep plakanās skārda formās.
- 5 glāzes miltu,
- 1,5 glāzes medus,
- pusglāze sviesta,
- 3 olas,
- 2 tējkarotes kanēļa
- pustējkarote sāls,
- 1,5tējkarotes sodas,
- 2 ēdamkarotes ūdens.
Vienkāršas kūkas
Cukuru izšķīdina karstā pienā, pieliek medu un uzvāra uz lēnas uguns. Atdzesē, pieber sodu, iemīca mīklu, saliek formās un cep vidējā temperatūrā.
- 350 g medus,
- 400 g miltu,
- pusglāze piena,
- 100 g cukura,
- pustējkarote sodas un ingvera.
Vīnes kūciņas
Medu rūpīgi sajauc ar olām un sarīvētu citrona mizu, pakāpeniski pieber miltus un iemīca mīklu. To liek uz plāts, kas ieziesta ar sviestu, izlīdzina ar nazi, apkaisa ar mandelēm un pusstundu cep mēreni karstā cepeškrāsnī. Karstu sagriež pirksta garuma strēmelēs un tūdaļ ar apaļu kociņu saloka gredzenos.
- 200 g miltu,
- 200 g medus,
- 5 olas,
- 1 citrona miza,
- smalki saberztas mandeles.