Tagad medus ievārījumi ir diezgan rets un izsmalcināts ēdiens, kaut agrāk bez tā neiztika neviena ģimene. No cukura ievārījumiem tie atšķiras ar patīkamu, maigu garšu, aromātu un ārstnieciskajām īpašībām. Šādam ievārījumam izmanto galvenokārt savvaļas ogas - meža zemenes, mellenes, avenes, dzērvenes, pīlādžogas. Izmanto tikai gaišo medu - liepziedu, dažādu pļavu ziedu, baltā āboliņa u.c. Ogas medū saglabā košo krāsu un dabīgo izskatu, lielisko garšu un sulīgumu. Medus ievārījumu var uzglabāt ļoti ilgi, tas nezaudē garšu un ārstnieciskumu. Tēja ar šādu ievārījumu ir īsta bauda un pirmā palīdzība saaukstēšanās gadījumā.
Ābolu ievārījums želeja
Ābolus (labāk "Antonovku") sagriež daļās, izņem serdi, aplej katlā ar ūdeni un vāra pusstundu uz lēnas uguns. Ābolus izkāš uz sieta, novārījumam pievieno medu un vāra uz lēnas uguns, noņemot putas, līdz gatavībai (līdz ievārījuma piliens atdziestot neizplūst). Karsto ievārījumu želeju salej burkās un aizvāko. Glabā vēsā vietā.
Augļu siers ar medu
Lai augļu sieram būtu patīkamāka smarža, ņem pusi bumbieru un pusi ābolu. No abiem augļiem pagatavo masu, sautējot tos ar mazu ūdens piedevu. Masu izberž caur sietiņu, nosver un uz 3/4 masas ņem 1/4 me4dus. Garšai pēc patikas var pielikt kanēli vai ingveru. Vārot pastāvīgi jāmaisa. Jāvāra tik ilgi, kamēr masa paliek bieza un atlec no katliņa. Tad linu audumu saslapina, uz tā uzliek augļu masu un nosien kā Jāņu sieru; uzliek arī slogu. Kad siers kādu laiciņu nostāvējis zem sloga, to izņem un apžāvē krāsnī. Jāglabā sausā vietā.
Brūkleņu ievārījums cepetim
Vārošā medū ieber brūklenes (tā iepriekš sietā aplej ar verdošu ūdeni), četrās daļās sagrieztus ābolus un bumbierus, sasmalcinātas apelsīnu miziņas, garšvielas un maisot vāra uz nelielas uguns vienā paņēmienā līdz gatavībai. Ievārījumam ir saldskāba garša un patīkams aromāts, tā ir laba piedeva gaļas ēdieniem, īpaši no jēra gaļas, putnu gaļas un medījumiem. Tādu pašu ievārījumu gatavo no dzērvenēm.
- 800 g brūkleņu,
- 400 g medus,
- 3 vai 4 āboli un bumbieri,
- kanēļa gabaliņš,
- apelsīnu miziņas,
- 2 vai 3 krustnagliņas.
Brūkleņu ievārījums I
Brūklenes pārlasa, nomazgā, saliek sietā un 2 vai 3 reizes aplej ar verdošu ūdeni, lai ogas zaudētu rūgtumu un kļūtu mīkstākas. Vārošā medū ieber ogas, garšvielas un vāra uz mazas uguns līdz gatavībai. Karstu salej burkās. Šis ievārījums bija ļoti iecienīts Krievijā - to lietoja pie tējas pēc pēršanās pirtī, lai remdētu slāpes.
- 1 kg brūkleņu,
- 1 kg medus,
- 3 krustnagliņas,
- kanēļa gabaliņš.
Brūkleņu ievarījums II
Ogas uz 2-3 minūtēm ieber verdošā ūdenī, ļauj tam notecēt un ieber bļodā ar uzsildītu medu. Vāra kā parasti, neilgi pirms vārīšanas beigām pievienojot garšvielas.
- 1 kg brūkleņu,
- 700 g medus,
- kanēļa gabaliņš,
- 3 krustnagliņas,
- nedaudz citrona miziņas.
Dzērveņu ievārījums
Notīrītas un nomazgātas ogas blanšē 2-4 minūtes, saber uzsildītā medū un vāra vienā paņēmienā līdz gatavībai. Salej sausās stikla burkās, aizvāko un glabā vēsā tumšā vietā.
- 1 kg dzērveņu,
- 1,6-2 kg medus.
Medus ievārījums no dzērvenēm, āboliem un riekstiem
Notīrītām dzērvenēm pielej pusglāzi ūdens un vāra zem vāka, līdz ogas kļūst mīkstas. Ogas izberž caur sietu un liek vārošā medū, pieber šķēlēs sagrieztus ābolus, riekstus un vāra uz mazas uguns 1 stundu.
- 1 kg dzērveņu,
- 1 kg ābolu,
- 1 glāze riekstu,
- 3 kg medus.
Meža zemeņu ievārījums ar medu
Ogas rūpīgi pārlasa, mazgā aukstā ūdenī sietā, izber uz auduma un ļauj apžūt. Medu ielej bļodā un uzvāra, nepārtraukti maisot ar koka karoti, lai nepiedegtu. Vārošā medū ieber ogas un vāra kā parasto ievārījumu. Karsto masu sapilda burkās, uzliek vāciņus un glabā sausā vēsā vietā. Tāpat gatavo ievārījumu no avenēm.
- 400 g ogu,
- 2 glāzes medus.
Plūmes medū
Gatavo tāpat kā ķiršus. Uz 4 kg plūmju ņem 1 kg uzvārīta medus. Ļoti labi uzglabājas.
Sarkanās bietes ar medu
Bietes notīra, sarīvē uz augļu rīves, izspiež sulu, pievieno nedaudz medus un citrona sulas. Ja citrona sulas nebūtu, piedod skābuma dēļ dzērveņu sulu. Lieto nelielā daudzumā katru dienu. Noder sevišķi mazasinīgiem..
Svaigu ogu sacukurošana medū
Salasa labi nogatavojušās ogas, piemēram, ķiršus, zemenes, jāņogas, avenes, upenes, ērkšķogas, kazenes, vīnogas u.c.; tām rūpīgi noņem kātiņus, sapilda stikla burkās un pārlej ar svaigu medu tā, ka medus apsedz visas ogas. Medus te netiek karsēts. Burciņas aiztaisa un uzglabā vēsā vietā mēnešiem. Medus vēlāk sakristalizējas, t.i. sacukurojas.
Vīnogas medū
Gatavas, nomazgātas un nosusinātas vīnogas saliek stikla burkā un pārlej ar uzvārītu medu. Labi uzglabājas.
Rieksti medū
Sakapātus riekstu kodolus (150 g) saber burkās un pārlej ar svaigu medu. Burciņas apsien, uzglabā mēreni siltā vietā.